11:30 — 17:00
Middenweg 4

Andijk, 1614 BL
  • Dit event is voorbij.

We zouden op zaterdag de 21e mei naar Utrecht gaan, maar bij nader inzien bleek dit toch moeilijk te realiseren te zijn. Zodoende hebben we het Catarijneconvent in Utrecht als doel van de excursie laten vervallen. In plaats van naar Utrecht te rijden, gaan we op zondag 22 mei samen naar Andijk waar we de geheel gerestaureerde Gereformeerde Kerk te Andijk bezoeken. D

eze kerk in de stijl van de Amsterdamse School heeft in de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan, en alles in de kerk is in de oude luister hersteld. In de kerk van Andijk worden we ontvangen met een kopje koffie of thee. We krijgen een uitleg over wat er allemaal te zien is en hoe de restauratie in zijn werk is gegaan. Wie dat wil kan de toren beklimmen, van waaruit je een weids uitzicht hebt over het Westfriese land en het water.

We vertrekken na onze kerkdienst en rijden in auto’s naar Andijk. Neemt u weer zelf een broodje mee naar de kerk (voor de lunch)?

Na afloop van de excursie begeven we ons naar het huis van Ina en Dick in Hauwert voor een ‘nazit’ (wellicht in hun prachtige tuin!).

U zult rond 17.00 uur uiterlijk weer thuis zijn. Er zijn aan deze excursie geen kosten verbonden. Een intekenlijst ligt achter in de kerk. Namens de activiteitencommissie, Ds. Chris Mataheru

De Gereformeerde kerk is opgericht in 1836 Voor die tijd kwamen mensen samen in kamers van boerderijen. Maar vanaf 1836 gebeurde dat in de kerk aan de Dijkweg. De eerste kerk was een eenvoudig gebouwtje met een rieten dak. Vervolgens werd op dezelfde plaats aan de Dijkgracht (Dijkweg) een houten gebouw opgetrokken, aan de buitenzijde zwart geteerd met in de wanden ramen, die het model hadden van kerkramen en met pannen afgedekt.
Het hele gebouw stond op palen. Als je bukte kon je onder de kerk doorkijken. Met sterke wind of storm kon het flink schudden of kraken. Er was plaats voor ongeveer 200 personen. Toen de kerk te klein werd is na een gehouden bidstond besloten een nieuwe kerk te bouwen. Hiervoor is de eerste steen gelegd in 1863. Deze kerk is na het slopen van de winkel van P.van Heezen weer prachtig zichtbaar. In verband met ruimtegebrek kwam er in 1929 een nieuwe kerk aan de Middenweg met pastorie. Dit gebouw is een van de meest opvallende gereformeerde kerkgebouwen van Nederland. De architect was Reitsma die meerdere kerken heeft ontworpen zoals in Kollum, Weesp, en de Pelikaankerk in Leeuwarden. Deze kerk beschouwd als zijn beste werk. Het hele complex is 60 meter lang. De kerk is 23 meter hoog, 25 meter lang en 21 meter diep. De toren is 45 m. hoog. Op de rand van de klok staat “Ere zij God” en hij weegt 1500 kg. De ramen in de onder en bovenbouw hebben gebrandschilderd glas. Daarop zien we voorstellingen van handel, techniek, landbouw, scheepvaart etc. De kerk biedt plaats voor ongeveer 1200 personen. In 1985 werd de kerk geplaatst op de lijst van rijksmonumentenzorg.

Datum:
22 mei 2016