Actie voor de Voedselbank West-Frieslandvoedselbank

Woensdag 2 november is de (landelijke) dankdag voor gewas en arbeid. De zondag erna,
6 november, houden de Protestantse Gemeenten Medemblik en THOMAS een dankdienst in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Op die zondag zullen we, net als vorige jaren, een actie houden voor de Voedselbank West-Friesland.

Hoewel Nederland behoort tot de rijkste landen in de wereld, ja zelfs in Europa spreken we ook in ons land over armoede. Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland leven rond de armoedegrens. Zo’n 94.000 klanten krijgen van de voedselbanken een steuntje in de rug in een periode waarin ze het financieel heel slecht hebben.

De Voedselbank West-Friesland helpt ongeveer 260 huishoudens in de regio met de wekelijkse verstrekking van een voedselpakket. Het gaat om huishoudens die door uiteenlopende omstandigheden in zó ernstige financiële problemen zijn terechtgekomen, dat ze na betaling van hun vaste lasten niet genoeg geld hebben voor voedsel voor zichzelf en hun kinderen. De voedselbank wil ook voorkomen dat goed voedsel wordt vernietigd. Daarom zorgt men ervoor dat producten die nog geschikt zijn voor consumptie, terecht komen bij hen die daaraan het meest behoefte hebben.

De gemiddelde tijd dat gezinnen een voedselpakket van de Voedselbank West-Friesland ontvangen ligt rond het jaar. ‘In sommige gevallen gaat het om een overbruggingsperiode. Bijvoorbeeld als mensen een WW-uitkering ontvangen. Als mensen in de schuldsanering zitten, kan het maximaal drie jaar duren.’ Niet alle mensen die recht hebben op een voedselpakket maken er gebruik van. ‘Veel mensen hebben toch drempelvrees. Bijvoorbeeld ZZP-ers die gewend zijn om het heel goed hebben en plots in de moeilijkheden komen. Voor hen is het lastig om de stap te zetten.’

Actie
We vragen aan u om extra boodschappen te doen of wat uit uw eigen voorraad aan te spreken en op 6 november producten voor de Voedselbank mee te nemen naar de kerk. De diakenen zorgen ervoor dat alles de volgende dag wordt bezorgd bij de Voedselbank.

De voedselbanken zijn blij met allerlei soorten eten, maar hebben een ideale boodschappenlijst met langhoudbare en gezonde producten. De Vrije Universiteit in Amsterdam gaf advies bij de samenstelling van deze verlanglijst:

Groente of fruit in blik of pot
Volkoren pasta
Couscous
Zilvervlies- of meergranenrijst
Peulvruchten (bijvoorbeeld bruine, witte of kidney bonen, linzen, kikkererwten) uit blik of pot
Houdbare magere of halfvolle zuivelproducten
20+ smeerkaas,
Eieren
Olie

Verder zijn onder andere ook welkom: pakjes saus voor bij de rijst en de pasta’s, jam, hagelslag, lang houdbare vleesproducten en voorverpakte vleeswaren en kaas.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking! De diakenen

Write a comment: