Op zondagmiddag 21 januari zullen Frank Bakker (fluit) en Dennis van der Heijden (orgel) een concert verzorgen in de kerk van Oostwoud. Het concert begint om 16.00 uur en duurt tot circa 17.30 uur, onderbroken door een pauze.

De musici leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium in Alkmaar. Sindsdien treden ze geregeld samen op. Dennis en Frank zijn altijd op zoek naar nieuwe muziek en beperken zich daarbij zeker niet tot de muziek die is geschreven voor de combinatie orgel en fluit. Regelmatig speelt Frank hobo, blokfluit of viool en de muziek voor Dennis is meer dan eens voor piano of klavecimbel bedoeld. De mogelijkheden van het orgel dat op de uitvoering ter beschikking staat, zijn leidend in de keuze. In dit geval dus het Van Dam orgel in Oostwoud, dat een paar jaar geleden is gerestaureerd. En uiteraard de fluit: van extra pijp van het orgel tot verrassend veelzijdige opponent daarvan (om tóch steeds een harmonieus slotakkoord te bereiken). Ook zullen beide instrumenten los van elkaar klinken. Kortom: een heel gevarieerd concert.

Voor de pauze spelen de musici onder andere Pastorale van J.S. Bach, Psalm 42 van G. Böhm en Concerto van A. Vivaldi. Na de pauze zal latere muziek klinken, waaronder Prélude, fuge et variation van C. Franck en Sonate II van Mendelsohn.

Dennis van der Heijden (Medemblik 1971) werd op 15-jarige leeftijd organist van het dameskoor van de Gerardus Majellakerk te Onderdijk. In 1989 ging hij naar het Conservatorium te Alkmaar, waar hij koos voor de combinatie Schoolmuziek en pijporgel/kerkmuziek, met als orgeldocent Jos van der Kooy. Beide diploma’s werden in 1996 behaald. Iets later begon hij aan de studie koordirectie, bij Harold Lenselink, waar hij in 1998 voor afstudeerde. Dennis van der Heijden is dirigent van de gemengde zangvereniging Sint Caecilia in Noord-Scharwoude. Als organist is hij verbonden aan de Allemanskerk in Oudkarspel en daarnaast is hij organist/dirigent in de St. Jan de Doper te Noord-Scharwoude. Hij geeft regelmatig concerten, als solist en/of begeleider. Zijn diploma Schoolmuziek brengt hij in de praktijk op de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar, waar hij ook werkt als decaan.

Frank Bakker studeerde fluit aan het conservatorium van Alkmaar bij Eugénie Veeze-van der Grinten en behaalde daar zijn akte Docerend Musicus in juni 1993. Zijn vervolgstudie deed hij bij Harrie Starreveld aan het Sweelinck conservatorium van Amsterdam afsluitend met de akte Uitvoerend Musicus in juni 1996. Hij heeft een bloeiende lespraktijk die bijna de gehele kop van Noord-Holland omvat (Middenmeer, Wieringerwerf, Den Oever, Breezand, Winkel, ’t Zand, Callantsoog, Den Helder) met naast leerlingen die via de plaatselijke harmonie (Breez’harmony, Apollo Den Oever, MV Zijpe, Winkels harmonie, Winnubst Den Helder) les hebben, ook een aantal privéleerlingen. Sinds september 2016 geeft hij, als onderdeel van een team, in opdracht van muziekschool Triade in Den Helder, blazersklas-lessen in een basisschool in Julianadorp. Hij is vaak uitvoerend actief op fluit en op piccolo, onder andere (tot voor kort) met het Nederlands Fluitorkest onder leiding van Jorge Caryevsky, het Begeleidingsorkest voor Noord Holland, dat voornamelijk oratoria begeleidt, onder leiding van Pieter-Jan Olthof en met Dennis van der Heijden. Frank bespeelt een rozenhouten (bubinga) fluit die in Alkmaar is gebouwd door Alfred Verhoef. Naast fluit en piccolo speelt Frank fagot en is daarmee (als amateur) actief lid in Muziekvereniging Zijpe en Musikverein Schönecken 1849 e.V. (Duitsland).

Write a comment: