De laatste film van dit seizoen is ‘Casablanca’ (“misschien wel de beste film ooit gemaakt”).

‘Casablanca, uit 1942, werd gemaakt terwijl de Tweede Wereldoorlog nog in volle gang was en gaat over Rick Blaine, café-eigenaar in Casablanca, een overgangsplek waar Europeanen het continent probeerden te ontvluchten om in de Verenigde Staten te komen. Blaine is een opportunist die zijn vertrouwen in de mensheid grotendeels heeft verloren door gebeurtenissen in het verleden. Dat verandert als verzetsstrijder Victor Laszlo met zijn vrouw Ilsa Lund in Casablanca arriveren. Blaine en Lund hebben een gezamenlijke geschiedenis die door hun plotselinge hereniging weer wordt opgerakeld.
Het fantastische scenario van de gebroeders Julius en Philip Epstein en Howard Koch staat nog steeds als een huis en kent een prettig hoog tempo. Maar wat Casablanca echt tot de ultieme filmklassieker maakt, is de chemie tussen de twee hoofdpersonen. Humphrey Bogart was nooit beter dan als de nukkige Rick Blaine, die het vuur in zijn hart weer ontstoken ziet worden door de terugkeer van een verloren liefde. En in het gezicht van Ingrid Bergman zou je makkelijk kunnen verdrinken. De magie tussen die twee is nog steeds ongeëvenaard en is niets minder dan filmmagie.’
Vrijdag 12 mei, 19.30 uur in Activiteitencentrum Woudrust, Woudrust 13 te Oostwoud. Toegang (inclusief een kopje koffie of thee): 2 euro. Drankje na de film voor eigen rekening.
Van harte welkom!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.