Reisdoel Weesp

Op woensdag 17 mei maakte de groep Hebreeuws haar jaarlijkse excursie, deze keer naar Weesp. Met twee auto’s waagden we ons in het drukke verkeer over de nieuwe A1 naar deze prachtige plaats, waar we in de middag de sjoel zouden gaan bezoeken en een stadswandeling zouden maken langs huizen en andere gebouwen met een joodse geschiedenis. Maar eerst zochten we een heerlijk plekje aan de Vecht, waar we ons tegoed deden aan koffie met gebak. De groep spaart elke les zelf voor haar excursies, en we konden het ons permitteren. Het was een stralende dag en we genoten van het zicht op de Vecht, met de ophaalbrug die telkens weer omhoog moest voor passerende boten en bootjes. De stemming zal er goed in, ook toen we vanaf het restaurant naar de nabijgelegen theetuin wandelden. In de theetuin keken we onze ogen uit naar een weelde aan bloeiende planten, struiken en bomen.

Nadat we de theetuin hadden bezocht gebruikten we op het zonovergoten terras van het zelfde restaurant de lunch, waarna we naar de sjoel wandelden. De sjoel ligt aan het begin van een winkelstraat en is in gebruik als expositieruimte. Ook vinden er kleine concerten in plaats. Op de gevel van de sjoel een ingemetselde steen, waarop te lezen is dat de kleine joodse gemeenschap van Weesp in 1942 plotseling als groep het stadje heeft verlaten. Er heeft geen razzia plaatsgevonden, de gemeenschap besloot zelf om te vertrekken in de hoop elders een veilige plaats te vinden en om als groep elkaar te kunnen beschermen. De geschiedenis leert dat die hoop ijdel is geweest. De meesten van de joodse inwoners van Weesp vonden in de oorlog de dood, slechts een enkeling keerde terug.

In de sjoel hangt voor de ark waarin de torarollen werden bewaard een prachtig geborduurd kleed met in het Hebreeuws de woorden ‘Het volk Israël leeft’. Ook staan de beginwoorden van de ‘tien geboden’ erop geborduurd. We werden ontvangen door een gids, die over de sjoel en de joodse gemeenschap vertelde, waarna we naar buiten gingen voor de wandeling. Op verschillende plekken zie je ‘struikelstenen’ die herinneren aan het joodse leven in Weesp. We zagen huizen waarin Joden hebben gewoond en winkels waar zij hun nering hadden. Het was indrukwekkend en altijd als je weer over deze geschiedenis hoort, word je er stil van.

Na afloop van de wandeling aten we nog even een ijsje in een ijssalon die ooit ook van joodse mensen was geweest. Daarna vertrokken we weer richting Opperdoes. Het was druk op de snelweg, we kamen terecht in de file, maar dat kon niet verhinderen dat we met een voldaan gevoel en vol indrukken weer thuiskwamen. In de ijssalon

hadden we nog even besproken of de deelnemers wilden doorgaan met de Hebreeuwse lessen. Het antwoord op die vraag was een volmondig ja! Dus na de zomer komen we weer bij elkaar: Ria, Rijtje, Trijnie, Cobie, Christien, Harma en de lesgevers Marijke en Chris.

 

Schrijf een reactie:

*

Your email address will not be published.